Wereldgebedsdag 2024: Aarde en klimaat


Ieder jaar wordt op de eerste vrijdag van maart wereldwijd een Wereldgebedsdag georganiseerd. Zo ook in Hasselt. Al vele jaren nemen de leden en vrijwilligers van Platform B actief deel aan deze activiteit en laten een stem horen vanuit de Islam.

Dit jaar was Aarde en klimaat het thema van de wereldgebedsdag. Verschillende vertegenwoordigers van een tiental religies en levensbeschouwingen lazen een tekst vanuit hun eigen inpiratiebronnen.

Na het lezen van de teksten was er nog tijd voor een babbel en een knabbel tussen de aanwezigen.

De bijdrage van Platform B kan u hieronder lezen:

ISLAM

We leven in een tijdperk waarin de aarde geconfronteerd wordt met ernstige ecologische uitdagingen. Klimaatverandering bedreigt onze ecosystemen, biodiversiteit en de stabiliteit van onze planeet. Als samenleving staan we voor de taak om duurzame oplossingen te vinden, en het is van vitaal belang om alle culturele en religieuze perspectieven hierbij te betrekken, waaronder ook de islam.

De islam heeft diepe wortels in de waardering voor de schepping van Allah. De Koran leert ons dat de natuur een teken van God is, en het is onze verantwoordelijkheid om als rentmeesters van de aarde te fungeren. In Surah Al-Baqarah wordt ons verteld: “En het is Hij Die alles heeft geschapen op aarde voor u, en vervolgens wendde Hij Zich tot de hemel en maakte die tot zeven hemelen. En Hij is Alwetend over alle dingen” (2:29). Dit herinnert ons eraan dat de natuur een geschenk is dat we moeten koesteren en beschermen.

Een centraal concept in de islam is rentmeesterschap, ook wel bekend als Khalifah. Dit houdt in dat de mensheid verantwoordelijk is voor het behoud en de zorg voor de aarde. Het is onze plicht om de natuurlijke hulpbronnen op een duurzame manier te beheren en de harmonie van het ecosysteem te bewaren.

Helaas zien we in de praktijk dat menselijke activiteiten, zoals ontbossing, overmatig gebruik van natuurlijke hulpbronnen en vervuiling, de balans van de natuur verstoren. Het is tijd dat we deze problemen serieus nemen en ons laten leiden door de ethische principes die onze religies ons leren.

Islam moedigt aan tot matiging en evenwicht in alle aspecten van het leven. Dit geldt ook voor ons gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Het verminderen van ons ecologische voetafdruk, het bevorderen van hernieuwbare energie en het respecteren van de biodiversiteit zijn belangrijke stappen.

Een ander belangrijk aspect van de islam dat relevant is voor ons onderwerp is gerechtigheid. Ecologische rechtvaardigheid houdt in dat we de lasten en de voordelen van milieubescherming eerlijk verdelen, zowel binnen samenlevingen als tussen verschillende landen. Het is een oproep tot solidariteit en samenwerking op mondiale schaal.

Laten we ook streven naar samenwerking tussen verschillende geloofsgemeenschappen, want het beschermen van onze planeet is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid die ons allen verbindt.

Gebed

In de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle.

O Allah, U hebt de hemelen en de aarde geschapen met wijsheid en grootheid, en U heeft de mensheid als rentmeesters op aarde aangesteld. Wij vragen U, O Allah, bij Uw mooie Namen en verheven eigenschappen, om ons te helpen bij het behoud van het milieu en de aarde.

O Allah, maak ons tot degenen die op aarde handelen met rechtvaardigheid en eerlijkheid, en die de gunsten die U ons hebt geschonken gebruiken met dankbaarheid en matiging.

O Allah, wij zoeken toevlucht bij U tegen de corruptie en erosie die zich op aarde heeft verspreid, en wij vragen U, O Heer der werelden, om deze aarde stabiel en veilig te maken voor al Uw schepselen.

O Allah, maak ons tot hoeders van het milieu en verdedigers van de zwakke wezens, en schenk ons verstand en wijsheid, zodat we Uw hulpbronnen op een duurzame en verantwoorde manier kunnen gebruiken.

O Allah, U bent almachtig over alles, en wij vragen U, O Allah, om onze gemeenschap en alle landen en volkeren van de wereld te beschermen tegen de gevolgen van vervuiling en klimaatverandering.

Amen.

“De wereld is mooi en groen en Allah heeft u tot opzichters over haar gemaakt.” zegt de profeet Mohammed (vrede zij met Hem).

Laten we onze rol als opzichters van de aarde serieus nemen en handelen met liefde, zorg en respect voor de schepping van Allah.