Platform B en Fedactio Limburg organiseren opnieuw een kleurrijke iftar


Leden van verschillende levensbeschouwingen, vertegenwoordigers van politieke partijen, burgemeesters en schepenen, diverse namen uit de sport- en kunstwereld, ondernemers en gasten uit het socio-culturele middenveld kwamen samen tijdens de iftar georganiseerd door de Limburgse vertegenwoordiging van de Federatie van Actieve Verenigingen (Fedactio) en Platform B.

Ook minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters, voormalig voorzitter van de christen-democratische partij en nieuwe termijn EP-parlementskandidaat Wouter Beke, volksvertegenwoordigers Steven Coenegrachts en Ludwig Vandenhove behoorden tot de namen die de iftar bijwoonden.

De gastpreker dit jaar was Ben Lambrechts, algemeen directeur van het PXL College. In zijn toespraak vertelde Lambrechts over hun succes als school en het belang dat zij hechten aan diversiteit.

Ook de Nederlandse stand-up- en cabaretier Jan Jaap van der Wal stond op het podium van de Limburgse iftar. Van der Wal nam de Belgische politiek op de korrel, waarbij hij de komende verkiezingen als thema gebruikte.

Een andere artiest die het podium betrad was Imaneul Boie. Boie, een zandkunstenaar, benadrukte in zijn tekeningen met zand het belang van vrede en samenleven.

Platform B-president Bahattin Koçak, die de openingstoespraak van het programma hield, legde kort het volgende uit:

“Platform B en Fedactio zijn organisaties die saamhorigheid belichamen en bevorderen. Wij zijn voorstanders van vrede, tolerantie en dialoog. Beide verenigingen hebben een sterke visie op het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen zoals onderwijs, ondernemerschap, sociale kwesties en het bouwen van bruggen tussen gemeenschappen. Onze missie is het versterken en erkennen van de positieve rol van moslims in de Belgische samenleving. Tolerantie, dialoog en samenleven zijn niet seizoensgebonden en mogen niet enkel op het juiste moment uit de kast worden gehaald. Dit is geen kleding die je twee keer per jaar kunt dragen. Dit zijn acties en moeten altijd in actie worden gebracht. Fedactio en Platform B zijn organisaties die diversiteit vieren en omarmen.

We brengen mensen met verschillende achtergronden, overtuigingen, industrieën en leeftijden samen. Kijk eens om je heen. In deze zaal zie je de diversiteit. We hebben hier politici, ondernemers, NGO’s, kunstenaars, de culturele wereld, het maatschappelijk middenveld, jongeren en werknemers. We hebben hier mensen met verschillende ideeën, interesses, talenten en passies. Maar we hebben hier ook mensen die verenigd zijn in hun waarden, idealen, dromen en inspiraties.”

Koçak ging in zijn toespraak in op het belang van de democratie en zei: ‘De democratie staat onder druk als gevolg van toenemend populisme, geopolitieke spanningen, desinformatie en polarisatie. We moeten onze democratie beschermen, verdedigen en versterken. We moeten onze stem laten horen, onze mening uiten en onze keuzes maken. “We moeten deelnemen aan de verkiezingen van 2024 en ons steentje bijdragen aan het bepalen van de toekomst van ons land, ons continent en onze wereld”.

Bahattin Koçak legt uit dat iftar een van de belangrijkste en heiligste rituelen van de islamitische traditie is. ‘Vasten is een tijd van gebed, bezinning en dankzegging. Het is ook een tijd voor eenheid, solidariteit en vriendschap. Het is tijd om onze banden met onze familie, buren, gemeenschap en vrienden te versterken. De essentie van Iftar en Ramadan is saamhorigheid. Het is het gevoel dat we niet alleen zijn, dat we elkaar steunen, dat we elkaar respecteren, dat we elkaar waarderen. Het is het gevoel dat we deel uitmaken van een groter geheel, dat we een gemeenschappelijk doel hebben, dat we een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid hebben. “Het is het gevoel dat we een familie zijn, een familie van de mensheid”, zei hij.

Koçak voltooide zijn toespraak met een boodschap: ‘Ik zou graag een boodschap met jullie willen delen die ik heb geleerd van mensen die hebben deelgenomen aan veel evenementen van Platform B en Fedactio. Ik hoop dat u dit bericht met anderen wilt delen. Mijn boodschap is als volgt:

“Samen zijn we sterker. We zijn beter samen. Samen zijn we mooier.”

Sommige deelnemers uitten hun gevoelens als volgt:

‘Ik heb zelf veel iftardiners bijgewoond en ik kan zeggen dat ze altijd een diepe indruk op mij achterlaten. Ik ervaar de warmte, gastvrijheid, vrijgevigheid en vreugde van mijn moslimvrienden. Ik zie hier de diversiteit, rijkdom, schoonheid en wijsheid van de islamitische cultuur.’

‘Ik ben dankbaar voor al deze ervaringen omdat ze mij hebben verrijkt, verlicht en geïnspireerd. Ze hebben mij geleerd dat we meer gemeen hebben dan we denken, dat we meer kunnen bereiken dan we verwachten, en dat we meer kunnen bijdragen dan we denken’.