Kerst ‘vieren’ als moslim?

Kerstmis is vaak een rare periode voor moslims. Niet omwille van de inhoud en de boodschap maar eerder het ‘dilemma’ van ‘Jezus eren, ja of neen?’. ‘Meester, je zegt dat Jezus een heel belangrijke persoon is in de Islam. Mogen wij dan zijn geboortedag ook vieren?’ vragen mijn snuggere leerlingen weleens.
Moslims die een kerstfeest organiseren? Klinkt waarschijnlijk heel raar. Maar wij hebben dat gisteren gedaan. Met 200 gasten zaten we gezellig aan tafel in De Kardijk. In onze diverse samenleving komen verschillende geloofstradities samen en vormen een kleurrijk weefsel van overtuigingen. Als moslim staan we voor de uitdaging om het islamitisch geloof te verzoenen met het vieren (let op de woordspeling) van Kerstmis, een feest dat in de eerste plaats wordt geassocieerd met het christendom.
Zelfs als sommige moslims Kerstmis niet ‘religieus vieren’ (nogmaals, let op de woordspeling), zullen ze hoogstwaarschijnlijk toch de Belgische, Duitse, Nederlandse kerstmarkten bezoeken, gebruik maken van de openluchtijsbanen en genieten van de lekkere warme hapjes en drankjes.
De geboorte van Jezus Christus (vrede zij met Hem) en de positieve sfeer dat op een warme manier in vele kringen wordt beleefd, is een aanmoediging voor vele mensen, gelovig of niet, om samen te komen en elkaar te steunen. De laatste jaren heeft de kerstperiode, net zoals bij de Ramadan voor de moslims, de stroming van toenadering versterkt.
Mijn eigen ervaring als moslim heeft mij geleerd dat Kerstmis een tijd van geluk, warmte en eenheid kan zijn. Vele moslimvrienden delen deze gedachte en delen in de vreugde en ondersteunen lokale gemeenschappen tijdens deze feestelijke periode.
Calvin Coolidge verwoordde het ooit zo: ‘Kerstmis is geen tijd of seizoen, maar een gemoedstoestand. Het koesteren van vrede en goede wil, het overvloedig zijn in barmhartigheid, betekent de echte kerstsfeer ervaren.”
Laten wij dit dan ook samen ervaren.

Dank aan Hans Put en Lambert Reynders voor de foto’s alsook het verslag op VRTNWS en Internetgazet Beringen. Klik en lees verder het verslag op https://www.vrt.be/…/2023/12/20/intercultureel-kerstfeest/
en https://www.internetgazet.be/ber…/leerlingenraad-vibo.aspx

Dank aan Lambert Reynders en Hans Put voor de foto’s en het verlag op VRTNWS, Internetgazet Beringen en Facebook.

VRTNWS

Limburgse moslims organiseren kerstdiner voor alle geloofsovertuigingen in Beringen: “Vrede tussen culturen is belangrijker dan ooit”

In Beverlo (Beringen) hebben Limburgse moslims gisteren een groot kerstdiner georganiseerd voor mensen met heel verschillende achtergronden en geloofsovertuigingen. “Een kerstfeest is een mooie gelegenheid om mensen samen te brengen”, zegt Bahattin Kocak van Platform B, dat het evenement organiseerde.

“Of je nu moslim, christen, of ongelovig bent, iedereen kon op ons kerstfeest de kerstsfeer opsnuiven”, zegt Kocak. “Dat is belangrijk, want samenhorigheid is in tijden van oorlog actueler dan ooit. De mensen die aanwezig waren, toonden hun wil om aan vrede te werken. We kunnen met zo’n kerstdiner de wereld niet redden, maar alle beetjes helpen. ” De avond werd georganiseerd door Platform B, een organisatie die contacten wil leggen tussen mensen met verschillende levensbeschouwingen, uit verschillende culturen en van verschillende gemeenschappen. Platform B wil het mogelijk maken dat mensen, ongeacht hun overtuiging, ras of cultuur, met elkaar in contact komen, elkaar beter leren kennen en wederzijds respect tonen.

Mengelmoes

De aanwezigen genoten van een avond vol muziek, eten en gezelligheid. “En alles heeft een symbolische betekenis”, zegt Kocak. “We zongen Arabische, Vlaamse en Turkse liederen én ook het eten is een echte mengelmoes: er is kip met kroketjes, maar er is ook rijst. Ook in België leven we in een mengelmoes. Moslims wonen al decennialang in België en het is meer dan tijd dat we samenkomen.”

“Ik denk dat de meeste mensen vrede willen tussen religies en culturen”, zegt Kocak. “Haatdragende mensen zijn in de minderheid. Kijk maar naar alle jonge moslims die hier vandaag aanwezig zijn om kerst te vieren met hun medemens, los van hun achtergrond. Dat toont toch aan dat we de handen in elkaar slaan om aan vrede te werken.”

Internetgazet Beringen

In De Kardijk in Beverlo werd vanavond op een bijzondere manier Kerstmis gevierd. Het waren moslims van Platform B uit Beringen en Fedactio die een kerstfeest organiseerden voor mensen van allerlei strekkingen. De bedoeling was om in de sfeer van Kerstmis mensen met verschillende achtergronden, moslims, christenen, vrijzinnigen, Beringenaren maar ook anderen in de ruime omgeving, samen te brengen rond een kerstdiner. En het werd een meer dan geslaagde avond met alleen maar positieve reacties. De sfeer van Kerstmis is immers een boodschap van vrede, een boodschap die meer dan nodig is in deze wereld.
“Het is een uniek evenement vanavond, iedereen geniet wel van de kerstsfeer, zowel moslims als christenen, elk op hun eigen manier. Het idee is de intermenselijke dialoog die we willen benadrukken. Een kerstfeest is een mooie gelegenheid om mensen samen te brengen. De nood aan vrede is hoog, de mensen die hier zijn hebben de wil om aan vrede te werken”, zegt Bahattin Koçak van Platform B.
Ook deken Thieu Plessers was aanwezig en hij was onder de indruk van deze verbindende avond. “Deze interreligieuze dialoog is belangrijk, laten we de handen in elkaar slaan want het gaat immers over de vrede. Het vredeslicht dat uit Palestina is aangekomen, onderstreept het belang van vrede. Ik ben blij dat wij allemaal samen de boodschap van vrede brengen, de vrede missen we”.
De avond werd muzikaal opgeluisterd door het Beringse koor Feel Good, Grup Yanki en een kinderkoortje. De avond werd verrassend afgesloten door een samenzang van moslims en christenen.