Boekvoorstelling ‘Nieuw België, een migratiegeschiedenis 1944-1978’ van Tom Naegels

22 oktober 2021- Bibliotheek Beringen

‘Al mijn hele bewuste leven is migratie hét thema dat ons politieke debat beheerst. Ook ik heb me jaren in de discussies gemengd. Tot ik op een moment besefte dat ik veel eenvoudige vragen – over hoe het zo gekomen was – niet beantwoorden kon. Daarom ben ik gaan graven in de archieven’ vertelt Tom Naegels over zijn laatste boek.

Deze keer geen roman of een gedichtenbundel maar eerder een boek dat haar plaats verdient in de reeks recente geschiedenisboeken.

  • Wanneer kwamen de eerste gastarbeiders naar België en waarom? Wie waren ze en hoe reageerden de Belgen?
  • Hoe is het kunnen gebeuren dat vandaag het debat over migratie zo gepolariseerd en zo emotioneel is geworden?
  • Welk effect heeft migratie gehad op de gastheren en de gastarbeiders?
  • Klopt het cliché dat de Vlaming het vuile werk niet meer wou doen en dat dit de reden is dat België op zoek ging naar buitenlandse krachten?

Op deze en nog vele andere vragen zocht Tom Naegels een antwoord in de vele archieven maar ook bij de verschillende generaties van gastarbeiders/migranten. Het werd een omvangrijke historische studie waarvan het eerste deel de periode van 1944 tot 1978 bestrijkt.

Het boek van Tom is een aanrader voor iedereen die over migratie bezig is. Als we zien welk impact migratie heeft gehad, en nog steeds heeft op onze samenleving, dan mag dit evengoed aangekaart worden als de wereldoorlogen. Het is een belangrijk stukje geschiedenis van ons allen.

Deze avond werd georganiseerd i.s.m. AVANSA Limburg, de Stedelijke Bibliotheek van Beringen en de Interculturele Raad van Beringen.