Kan je überhaupt Vlaming én moslim zijn?

Hoe omschrijf je de Vlaamse moslim? Legalistisch, geschiedkundig en cultureel? Wat zijn de normen om Vlaming genoemd te worden? Is er een contradictie tussen Vlaming en moslim? Vanwaar komt de negatieve beeldvorming over moslims en Islam? 

Hoe kunnen we jongeren warm maken om zich meer met hier te identificeren dan met het land van herkomst?  

Dit en nog vele vragen werden aan imam Khalid Benhaddou gesteld tijdens een dialoogsessie van Platform B.  

Een leerrijke sessie met een 50-tal aanwezigen hebben boeiend geluisterd naar de uiteenzetting van Benhaddou. 

‘Vlaming én moslim zijn is geen contradictie’ vertelt Benhaddou. ‘Wij moslims delen heel wat waarden waar de doorsnee Vlaming voor staat. We delen dezelfde problemen maar ook dezelfde successen. Wanneer je het hebben van Vlaamse voorouders als norm stelt, sluit je heel veel mensen uit. Mensen die net zoals hun leeftijdsgenoten ook hier geboren en getogen zijn. Juist die uitsluitingsmechanisme is een groot gevaar voor onze samenleving’.  

Naar de moslims toe had Benhaddou ook nog een belangrijke boodschap, namelijk de verantwoordelijkheid in het uitdragen van de Islam. Een laatste boodschap was gericht naar de jongeren, ‘Zoek een redelijke balans tussen islambeleving en de maatschappij/samenleving waarin je leeft’.